Thursday, 28 March 2013

maaf zarra..mama terpaksa..


Tarikh : 19 Mac 2013
Stok : 15 - 31 Ogos 2012
Kuantiti : 255 oz



KES PERTAMA PEMBUANGAN SUSU

mama terpaksa buang....

bukan kerana terlupa tutup deep freezer
@
bukan kerana blackout
@
bukan kerana overload
@
bukan kerana zarra tak nak susu lagi dah
@
bukan kerana rosak o basi
@
segala atau la



TAPI 

sebab mama sendiri tak sanggup nak bagi anak mama ni 
susu yang bulan OGOS nyer lagi



afie asyik fikir..

ada lagi ke khasiat dan nutrien nyer
@
elok lagi ke tak susu ni
@
berubah rase dan bau tak
@
boley lagi ke zarra minum
@
tak sakit perut ke anak aku ni nanti kalau bagi

  


kalau korang macam mana..?
          antara pendapat orang keliling
  • ada orang cakap elok lagi
  • sebab letak dlm deep freezer kot
  • susu ibu tak pernah basi atau rosak
share boley..?



* sekarang zarra minum susu bulan 9 nyer plak.. aduiilahai..


Thursday, 21 March 2013

RED IS LOVE

sekarang nie rumah kitorang semua nyer kaler merah..
dah la peminat setia pink..
tapi tak kan la nak warne pink kot..
semak pulak mate husband i tu nanti..huhu..

semuanya bermula dengan carpet..
datang la idea ayie nak kipas warna merah..
ayie tetap nak warna merah sebab dia cakap confirm cantik..
cantik ker merah tu..?
biler dah pasang..
aduhh mak aihh..
cantik kot..siyes cantik..
biler dah pasang lagi la teruja..
muler-muler on kan kipas tu nganga mulut kitorang berdua nihh..
yelah..kita dah bese ngn kipas hitam putih klabu..
tup..tup..dah kawen wane merah u..
romantik gitu-gitu..
hahaa..


ohh..kipas merah ku..

lepas setahun duduk rumah 1 Petaling ni..
baru la kami mampu nak buat kitchen cabinet..
dulu pakai meja lipat je..
sampai 3 meja kene beli..
terasa susah banget..
mane taknyer bukan ada sinki pon..
gara2 pecahkan pintu & tingkap yard tu sinki pon kene cabutkan sekali..
berulang alik la dapur dengan bilik air..
jenuhla nak basuh pinggan kuali periok bagai..
ape-ape makanan kene buat kat bilik air tengah tu..
sikit-sikit nak kene pusing jauh..(macam rumah 5 tingkat..hehe..)
kadang-kadang tu sambil basuh pinggan pon mulot ley pot pet pot pet..
letey kalo lame2 camni..
pecah tumit kaki ni abg sayang..


malu sebab bersepai macam ada anak seploh orang..

ayie pon kumpul duit cikit-cikit..
sekarang ni biler dah ada dapur xclusive..
of coz la rase seronok kan..
warne nyer merah hitam lagi..
merah jelah seluruh omah ni..
baru selera nak masak semua kan..
itu kalau tak rajin nak masak jugak tak tau la kan..
korang rase afie nak ke masak tiap-tiap ari..?
kalau ngemas itu mungkin..nngeeh..nggehhh..


kitchen cabinet yang menjadi idaman hati..





pintu yang merah tu 3G glass..
table top tu dari batu granite galaxy..
(perlu ke citer buat kat maner n rege merahitam ni..?)
dulu cadang-cadang nak dapur warne hijau apple..
tapi jatuh cinta plak biler tengok sample kat showroom IKEA..
terus tukar kaler hijau ke merah..
korang rase comey tak..?
tapi ada 1 yang tak lengkap lagi ni..
dinding mozek tak tepek lagi..
masih pikir nak warne ape plok..
 

tangan ni gatal nak menampal-nampal..

ayie cakap cantik..afie rase cam bluuurrr...

lepas ni ada lagi wishlist yang deret-deret tu nak direalisasikan..
moga-moga dapat tunaikan dalam tahun ni..
kalau tak cukop modal bawak ke tahun depan..
tunggu dividen asb 2013 nanti..hahhaa..




























Friday, 8 March 2013

si anak mula berjalan

28 Februari 2013
lepas balik keje singgah jap kat kedai speedmart..
mama beli beras, papa tunggu atas moto jerk..
terkedek2 la mama pikul seguni beras tu..
5kilo je pon..gaye citer bwk 100 kilo..
pas bayar je papa cakap "adik kol cakap zarra dah jalan.."
"hah..zarra dahh jalannn..? yeke tu.."

nape afie tak caye..
tak caye sebab zarra nak jalan cikit je pon..
lebih kurang 5 langkah je duduk dan terus merangkak..
tapi sekarang hamik ko..
satu rumah dia tawaf nyer..sampai ke bilik air dia round sekali..
ini baru betol2 jalan namenyer dik oii..
dua bulan seblom nie zarra cume suke meniti sambil pegang dinding atau sofa..
la ni dah hebat..
cayalah zarra qhyriena..
mama suke..mama suke..

sekarang walaupon zarra dah suke jalan tapi mama tetap suke dukung zarra..
tak tahu la kenapa..
kalau tak dukung tu rase lain pulak..
tak puas kalau tak dapat hug and kiss zarra..
dapat-dapat zarra tak la semontel anak orang lain..
so ini lah keistimewaan yang afie dapat..
setiap hari mampu dukung zarra sambil buat kerja..
alhamdulillah..



zarra hampir setahun dua bulan..
semua benda nak masuk mulut..
risau jugak kalau termasuk ape2 yang tak diingini..
afie baru dapat tahu yang zarra ni suke makan cekodok dengan laksa..
mase pregnent dulu afie suke sangat makan cekodok makcik kat kedai mak tu..
tapi afie tak suke bau laksa time tu plak..
ayie je yang sampai sekarang mesti nak makan laksa..
tapiii laksa mak jer yang dia nak..
sebab laksa mak mertua afie memang terbaikk..
sampaikan ibu afie pon mengidam laksa mak ni..hehe..



sekarang susah sangat nak amik gambar zarra
tak pernah nak duduk diam kot
biler sleep je yang senang
time itu jugak la mama geram dengan zarra
ciom la banyak kali waktu tu
zarra tak marah punyer
sayang ketat-ketat


SELAMAT HARI WANITA BUAT SEMUA ISTERI, IBU DAN ANAK DARA DILUAR SANA.