Tuesday, 26 June 2012

ROYAL EXPERT WHITE CREAM


saper pernah dengar atau tengok krim ni..
atau anda pernah atau sedang gunakan krim


ROYAL EXPERT WHITE CREAM

BRAND : ROYAL
ORIGIN : PAKISTAN
INGREDIENT : HERBAL
FORM : CREAM / LOTION

ROYAL EXPERT WHITE not only brightens your skin but it also removes fungus, pimples and wrinkles from your skin. It also removes any spots from your face even if they are deep in your skin. It renews and clears the skin from all skin problems subsequently its active whitening agents penetrates your skin, leaving your skin bright, glowing and natural. Royal Expert White is, by far, the BEST topical anti-aging skin care product based on consumer feedback. Nothing else comes close in terms of effectiveness and reliability. A large amount of consumers have shown a visible reduction in the appearance of wrinkles, with no side effects. It also helped to reduce skin discolorations and brown spots.

boleh jugak rujuk di sini

50 ml banyak malah menjimatkan..3 bulan belum tentu abesh ni..


so creamy .. hanya pakai sedikit akan nampak hasilnya selepas seminggu



 yang bawah ni pulak



 ROYAL
EXPERT WHITENING FACE CLEANSER
with Aloe Barbadensis Extract

royal face cleanser

liquid..warne oren..bau wangiee..

setelah di transfer ke botol picit2.. hehe

tak rugy saper yang beli..
conpem kulit jadi cantik, halus, cerah, kurang kedutan dan kurang bintik2 hitam di muka.. 
(..cet..macama ayat kat iklan tv plak..)
tak cayer..? 
kat area opis afie nie hampir 10 orang yang pakai produk ni..memang berkesan sangat2..
afie pon baru pakai tak sampai sebulan..
nampak perubahan nyer..
ayie pon cakap "...zarra..tengok muke mama..dah putih cantik..mama pakai royal.."
kembang kuncup la idung mama zarra ni..
aaauuuuww.. i looopee u much2..



nanti korang ley comeyl cam kami berdua nie.. :)



Friday, 15 June 2012

ekzema VS zarra

Ekzema ialah keadaan dimana kulit yang kering dan gatal yang di sesuatu masa mengakibatkan lebih kurang 15 dan 20 % kanak-kanak. Ekzema tidak dapat dipulihkan, tetapi boleh dikawal dengan rawatan yang sesuai. Radang ekzema boleh berlaku jika ada iritasi kulit yang disebabkan oleh kimia, seperti bahan pencuci dalam mandian buih, syampu, serbuk cuci dan pelembut fabrik.Antara iritasi ialah kulit kering, gatal, merah dan rekah, yang kadangkala meleleh cecair dan berdarah. Ruang yang lazimnya terkena ialah tangan, muka, leher, siku dan belakang lutut.


Surat doc dari KK


ECZEMA


Betul ke Zarra kene ekzema..? afie sendiri tak percaya..Ia bukanla teruk sangat pon sampai gatal2 atau bintik-bintik gerutu..cume ada merah kat bahagian pelipat macam leher dan bebintik kat kepala..afie syak sebab peluh..bile panas mula la naik merah bebintik kat pipi tue..standard la tu kan baby..org tua cakap dak kecik tak elok duk dalam sejuk2 sebab paru-paru tak kuat lagi..nanti mudah kene selsema..risau la jugak camtu kan..tapi biler panas mesti dia rengek2..kalau kita sendirik pon mesti tak selesa kalau panas kann..kann..?tak kan la nak pakai pampers je manjang..inilah gunenye baju jarang2 yang macam jaring2 tue..

 CIAN ANAK MAMA NI..

lengan

leher

belakang lutut

Sudahnye ni ubat yang Zarra dapat biler pergy klinik..

scabex boleh pakai selalu

hydrocort ni mengandungi steroid yang agak tinggi untuk baby tapi ia berkesan..
kene apply senipis mungkin dan gune ketika perlu sahaja..


sekarang ZQ gune EZERRA..suker ada gambar bearbear..nampak comeyl..


rasenye afie kene beli mandian,syampu n sabun basuh baju yang lain (sebamed @ eubos - untuk baby yang ekzema ataupon yang berkulit sensitip) untuk baby yang comeyl bawah ni..









opppsss..syeksyie la..

mmuuuahhh..papa n mama sayang zarra sangat2..



siapa ada ada buku ni..?

afie pinjam buku nie kat opismate..
semua info dalam buku ni memang sangat berguna..


BUKU PANDUAN LENGKAP PENJAGAAN IBU & ANAK 
DARI TEMPOH KEHAMILAN HINGGA 
USIA ANAK 3 TAHUN









afie takmo beli, pinjam pon jadilah..

bace ketika pump memang syookkk..
tau2 susu dah penuh..(macam milk booster plak..)
hoooreeeyy..














cerita susu

seronok rasenyer dengan pengalaman baru  menyusu..awal-awal pregnant afie nekad nak fully bf untuk anak ni..
mane taknyer kawan2 opis salah satu penyuntik semangat untuk afie sebenarnyeer..
ayie pon lagi suke afie bagi Zarra susu badan..jimat kos kan..hehee..
seandainya diizinkan Allah afie nak menyusukan Zarra sehingga 2 tahun..
klo lebey bley tak..?hmm.. :p

dengan ilmu yang tak seberapa afie mula baca hal2 dan panduan menyusu ni time ngandung dulu..
rase lebih mencabar bile dah mule keje nanti..
sebenarnya banyak yang afie sendiri tak faham dengan cara penyimpanan susu..
puas berulang kali baca, nak fahamkan cara2 menyimpan..
tak cukop dengan tu afie mesti duk asyik tanye membe opis..
thank you much Ayu Yahya..thanx jugak sebab bagi harta nie..hehee..

panduan penyusuan susu ibu bagi ibu bekerjaya

cara menyimpan susu perahan

sebenarnya sehingga bersalin afie masih lagi tak beli pump susu sebab pikir..
" Oooh..takpelah..nanti dah sbulan bersalin baru nak pump.." 
hari ketiga afie mula bengkak susu sebelah kiri sampai ketulan besar di bawah ketiak ni haa..
barulah tahu macam mane bengkak susu itu..
dahla sakit biler pump lagi sakit..sambil pump pon boley nanges..
yang laju keluarnyer bukan susu tapi air mate..
sobb..ssoob..
last2 terpaksa la beli pump ni kat sogo..
makkaaaiihh..jauh beza dari rege online kan..
tapi nak tunggu online memang lambat plak sampai..


medela freestyle
dapat free ni jerk..
dengan harge RM1999.00
mahal bebenooorr..
 
Pengalaman mula2 mengepam ni memang lain..
1st time pump rase sedey..macam2 soklan dalam kepala ni..nape cikit je susunyer..? 
ke memang aku ni takder susu atau tersumbat..?
 skali pump cume dapat 2oz je tuk dua belah..
dahla Zarra minum banyak..klo dah cikit ni jerk yang dapat memang pening la kepala kan.. 
klo tak caye cer tengok bawah nie..

dulu
 YANG KIRI (SENTIASA SIKIT DARI YANG KANAN)
dulu
 YANG KANAN (LEBIH CIKIT DARI YANG KIRI)

Lepas tu baru tau mule2 susu memang sikit macam tu..
lebih2 lagi anak 1st..so dun worrrie la..
cume kene rajin pump so nanti makin banyak la susu tu..
Lega biler dengar macam tue..s
ecara jujur afie tak sempat nak buat stok susu macam mummy laen time pantang..
sebabnye tak dapat bagi direct kenela pump2 bagi Zarra minum..
afie redha..sosbb..ssob lagik..
lepas hilangnyer bengkak susu nipple afie pulak pecah dan berdarah...
Ya Allah..sakit yang tertanggung rasenyer..
ni gara2 cara menghisap susu dengan salah..hehee..
mulut sayang mama ni kecik je..
yang dapat masuk cume puting..
bile nak menyusukan Zarra waktu tu memang pikir 10x..
tak sanggup rsenyer..memang rase nak jerit je bile anak ni menyusu.. 
saAakiTt....!!! 
sehinggakan ayie bagi afie gigit tuala sambil nyusukan anak..
tak cukop dengan tue abesh lengan2 ayie afie cubit2 nak menahan pedih tue..
sejak dari tue afie stop kejap df Zarra..
Opss..
bukan berhenti dengan berikan F tapi afie terpaksa bagi susu badan dalam botol..
cian dia..
minggu pertama je dia dah diajar minum susu dalam botol..
siyes..afie terpaksa..maafkan mama sayang..

Sekarang dah 2 bulan afie keje.
Alhamdulillah..afie dah buat stok start dari afie kerja dulu..
waktu bekerja afie pump 3X..
1st: pagi lepas breakfast..
2nd: tengahari lepas lunch..
3rd: petang sebelum balik kerja n klo tak sempat pump dlm kete..
klo kat umah lepas subuh klo sempat afie pump..
 tapi biler dah sampai umah nak pump memang tak sempat..
sebab Zarra mesti nak melekap kat mama nyer ni..



sekarang
HASIL POWER PUMPING

HASIL SEBULAN BEKERJA

EBM 2 BULAN BEKERJA


ALHAMDULILLAH
rezky Zarra Qhyriena


tak tahulah dah brape oz..
my mistake tak buat jadual untuk stok susu
misi lepas ni breast pumping schedule
tungguu..


p/s : mummy2 di luar sane semoga kita berjaya susukan anak kita sehingga 2 tahun yea..caiyok2..