Thursday, 29 March 2012

WAD 5C KATIL 1

  15 Jan 2012 (1st day)


Perasaan sedih + takut + gembira bile sampai ke Hospital Selayang..
mane taknye sedey sebab duk spital lame2 tanpa katil kesayangan tu..
takut nak czer tapi tak sabar2 nak jumpa si comeyl dalam perut nie..
Sehari di wad kejenye nak tido jelar..
(..sebenarnye takley lelap sebab asyik terkejut dengar baby org laen nangis..)
asyik lapar je manjang..stok makanan mmg banyak..harus la makan..
(..selagy boleh sebab nanti pantang konpem kempunan..)
pukul 12.00mlm dah mula kene pose tanpa makan n minum hatta air masak sekali pon..
dan yang pasti waktu melawat  tu la time yang paling seronok n paling ditunggu2 oleh afie..
hahahaa..

aktiviti afie di hari pertama adalah:

1. asyik bace report dokter







CTG 

*****

aktiviti ayie plak

1. makan..makan..makan



2. melepak


malam tu sebelum puasa afie kene telan ubat nie..
eeiiyurks..!!

(= Ranitidine merupakan dadah yang menghalang penghasilan asid 
oleh sel-sel yang menghasilkan asid di dalam perut =)




16 Jan 2012 (2nd day)

awal-awal pagi lagi nurse datang bagi 'baju seksi' khas untuk operate tu la kan..debar-debar pulak time tue..tepat 8.00 pagi afie dah kene tolak masuk ke operation room..sejuk nye mak aihh..gigil-gigil berlaga-laga gigi ni..bile dah sampai OP kene soal siasat sikit dengan staff nurse kat situ..cuma nak confirmkan nama, ic dan sebab2 nak kene operate..yelah..manela tahu tibe2 orang lain ke kan..semua tue untuk pengesahan jer..pastu ada kene sign borang perakuan untuk czer..

semua nye berjalan lancar tapi bile time nak kene epidural tue..aduhlahai..pengalaman pertama dulu memang sakit..fobia laa..kali ni memang masalah..tah berapa kali cucuk memang tak dapat..susah nak masuk jarum la..ubat tak masuk la..sampai dokter tu cakap.."..anak ni tak baik la..tak nak tolong dokter.." bukan tak nak tolong la tapi memang sakit dan terkejut dalam sejuk2 tu..huhuu..

tak lame pastu kaki kebas-kebas..baru ley nak operate kan..mula2 cuak la jugak kot2 la boleh terasa perut ni kene belah..sambil2 tu dokter tye "..ada rase sakit tak kat perut atau pedih2.." syok je jawab takde rase pape..klo sakit mahu nyer jerit kuat2 time tu..manela tahu ubat tue tak berkesan kat perut y tebal ni kan..hehee..bergoyang2 badan ni dbuatnyer..nak ngangakan perut nie la..siap tekan2 atas perut (dada) supaya baby timbul nanti senang la nak tarik keluar..agaknye la..andaian sendirik..dalam mase czer tu afie muntah 2x..muntah yang sangat pahit..bile tanye kenapa boleh muntah..dokter cakap itu tindak balas body kita dengan epidural tu..kira ooookk la tu sebenarnya..

kejap sangat dan tak sampai sejam kita dengar..dengar satu suara yang semua ibu nak dengar kan..sore baby kita nangis..jerit kuat-kuat..alhamdulillah..afie pon turut nangis..satu perasaan gembira,lega dan syahdu sangat2 waktu tu..afie dah jadi mama..ayie dah jadi papa..tak tahu nak cakap ape time tue..memang tak terkata..time baru tersedar EH..baby gurl ke boy erkk..?

IT'S A GIRL..VERY2 CUTE GIRL..SERIOUSLY..


next entry afie story lagi erk..
nak tepek gambo anak banyak2..
babai..