Monday, 31 December 2012

entry terakhir di 2012

ALHAMDULILLAH

syukur kepada Ilahi..
28 tahun 6 bulan menjadi insan dan anak di bumi ini.. :o)
1 tahun 8 bulan berusaha menjadi isteri mithali kepada suami yang dicintai.. :p
11 bulan bergelar mama yang selalu impikan anak kesayangannya jadi yang terbaik.. :)
bersyukur dengan segala yang ada..
segala yang hadir dan pergi..
malah redha dengan setiap dugaan dan rintangan yang dolu2..
namun setiap yang bakal tiba pasti tiada siapa yang tahu..

AZAM..

memang ada azam baru setiap tahun..
besar kicik banyak cikit of coz la ada..
compem penuh nyer wishlist tu kan..
tapi azam tahun ni tercapai ker..?
sendirik jawab la kan..

ZARRA QHYRIENA..

tak sah kan kalau tak citer pasal dak nenit nie..
mama dah tak sabar nak tunggu bulan depan..
16 Jan 2013 zarra genap 1 tahun..
capat je rase..pejam celik kelip-kelip..
dah besar la anak mama papa ni..
teringin nak buat besday party untuk ZQ..
(mood verangan..bertambah wishlist nie..)
tapi papa tengah sibuk nak repair umah tue..
kalau tepi swimming pool ok gak kan..
(verangan lagik..aisyyehh..)


dah ada gigi..sekarang dah  ada 4 batang..2 atas dan 2 bawah
hasil lakaran cakaran ZQ..cantik kan..???
menginjak setahun..demam nak besar..
baru belajar bertatih..
susu zarra yang tak luak2..xpired..?mandi susu la jawabnyer..


selamat tinggal 2012..semoga 2013 memberikan 1001 kemanisan dalam kehidupan kami sekeluarga.. aminn..


Monday, 19 November 2012

bulan baru wajah pon baru..

saper pernah rase biler orang keliling cakap anak kita kecik ataupon lambat dari segi perKEMBANGan mahupon pemBESARan nya..?

macam soklan2 "eh kenapa anak ko bla bla bla.." "eee asal anak ko blaa blaa..."
tak pon "nape erk anak ko blaaa blaaa blaaa...?"
agak-agak korang sentap tak..?

macam afie n ayie dah biasa sangat dengan statement yang camnie..
"anak ko nie kecik sangat la tak macam budak 10 bulan..nampak macam 4-5 bulan je lagi.."
ohh nooo..sedih makkk aiihh..
sebenarnyer tader sedih maner pon sebab dah biasa kot..

tapi dalam dah biasa tu kitorang decide nak gie klinik kanak-kanak..
manelah tahu ada yang tak kene dengan Zarra nie kan..
papa dah risau tahap lebih2..mama ok jerk..confident la konon nyer..(dalam hati...aduhhh..)

jumaat lepas genap zarra 10  bulan, papa search klinik pakar khas untuk kanak-kanak..
rupe-rupenyer kat umah ibu ada klinik pakar..
KLINIK PAKAR KANAK-KANAK DR.CHIN SDN BHD
 -cantik klinik nie..suker sebab deco nyer..takder pon nampak macam klinik..

registration counter
ruang menunggu sambil tengok tv..citer katun..
rumah kita pon tak derk camnie..huhu..siap ada pc n wifi free..
ada nursing and waiting area..suker sangat2..
korean theme..huhu..
dapat no.14..lain dari yang lain 'q card'..
my lil doter punyer..
okeyh sambung citer plak..
berat zarra 8 bulan aritu 7.2kg..
zarra nie dah 10 bulan tapi berat cumer 7.7kg jerk..
naik 500gram jerk dalam masa 2 bulan..
ramai tak cayer..kitorang lagi la tak cayer..
sebab nie la kitorang gegas jugak la pergy klinik nie..
klo klinik kesihatan tu tanyer sepatah jawab sepatah..
nak tunggu next check up lagi 2 bulan..lame sangat tue..toksahla nak harap..

check sane..check sini..bincang punyer bincang....jawapan doktor cukup menenangkan kami..
" zarra ok sehat..u berdua jangan risau..I tengok chart berat n tinggi zarra masih dalam range yang cantik..tidak terlalu rendah dan tidak terlalu tinggi..I rase maybe both of you mase kecil dulu kecik jugak.."
lega la kami nie..papa pon senang hati..mama macam beselar lalalllalalaa..LAPAR..hehee..

rege yang kitorang kene bayar cumer RM40.00..
bagi kitorang kita okla..sebab puas hati dengan layanan dan tempat yang anggun camtu..
kalau mahal terpulang la pada individu..
macam mana pon kitorang cadang nak buat check up zarra kat cni lagi pasni..

kalau free tengok la kat sini erk..




 keesokan harinya..

 wajah baru Zarra Qhyriena 10 bulan 1 hari..

monyok la sebab papa potong rambut pendek sangat..tak suker sebab semua gelakkan zarra..

sorie la sayang..mama tertido time papa potong rambut sayang tu..klo tak mesti mama dah selamatkan rambut sayang yang halus mulus tue kan..
dah girang semula biler mama cakap "comeyl sayang mama nie.."

rindu zarra tiap-tiap hari..




Wednesday, 7 November 2012

sungguh berharga 9 bulan itu..


dari dulu fevret zarra steering kete..apakah..?


laju dgn walker sampai sakit kaki mama zarra langgar..

pandai meniti sendiri dah..biler nak jalan plak nie..?
tak tahu kenapa zarra berkenan sgt ngn cooler bag mama nie..haishh..
mesti masuk mulut..puas larang..berbuih mulut mama ni sayang..
tempat mama tido selalu sempit sbb zarra suker tido gaya cmni..huhu..
rambut makin panjang..suker sbb ada can nak buat ikat gaye sailormoonn..huhu..
takder gigi lagi..acaner tu sayang..tapi mama suker sbb takut kene gigit..
1st time naik troli carefour..alahai anak mama..(abaikan tangan papa y legam tu)
stroller ke-2 dari papa..hoooreeyy..thanx papa..mama loike jerk..

cepat sangat masa berlalu..makin rindu rasenyer waktu Zarra Qhyriena nenit-nenit dulu..
tak mungkin mama boley lupakan bau anak mama mula-mula lahir tu kan..
sekarang biler kiss ada bau susu,bubur,biskut..macam-macam bau ada..
dan yang takley tahan tu popoo sayang mama ni makin bucuk..oppss..

semoga sayang mama ni membesar dengan sihat walafiat..
jadi anak yang solehah dan anak yang cerdik pandai..
semua yang baik-baik mama doakan untuk sayang..
aminn..


ALWAYS LOVES U

Monday, 24 September 2012

si anak model terbaik..


kalau papa tau mama advertise zarra si manja papa nie..
mesti papa kerut kening..ape nak jadi nie..
alalaaa..mama suker untuk sajer2 je..
alang2 dah amik gambar mama tepek jelar kan kt cni..










kepada sape2 yang perlukan model iklan diapers

ZARRA QHYRIENA IS STILL AVAILABLE.. :)



love from
mama & papa



Wednesday, 19 September 2012

raya dah abesh..



nak pegang payung jugak..

suker sangat2 biler ngan papa

panas terik..takmo senyum kecuali MAMA..heheh..

bunge kertas pon jadik la zarra qhyriena..


Thursday, 30 August 2012

alahai deep freezer..


nak tahu aper yang afie terpaksa beli..


ni haa..


chest freezer BD-120G
HAIER - 108liter - RM 799.00
ruang dalam
bukaan pintu dari atas

seriously memang mahal..
kernanya malas nak pergi servey kedai2 laen..
so beli la jugak kan..
yang ni afie beli kat area Kepong..(dekat ngan rumah ibu)
kedai tu dah lama rasenyer dalam 20 tahun dah kt situ..


tapi MASALAHNYER deep freezer nie tak beku-beku..
dok asyik sejuk je manjang..ape kes..!!
mulenyer pikir mungkin overload atau lama nak tunggu buku nyer..
tapi sudahnya seminggu pon tak beku-beku jugak..
alahaaii..kecewanya..
tapi yang paling sedeynyer biler susu (ebm) semuanya sudah pun cair..
meroyan jugakla seminggu tu..
asal balik rumah jer meroyan sebab nengok susu yang tak beku-beku..
nak buang sayang..last2 bagi jugak la Zarra minum..
Alhamdulillah even dah lepas 24jam ebm masih boleh diminum..
Zarra pon tak der sakit perut atau meragam..
bersyukur sangat-sangat..

so ayie pon call la kedai ni balik..
buat report ngan Haier siap marah2 lagi..
maap la memang emo sesangat la kan biler dorang duk asyik cakap kene tunggu..
tunggu report la..tengah check dengan maintenance la..
sakit hati la sesangat..
tak puas ati lagi, afie plak yang kol Haier tu sendirik..
benda baru seminggu tak kan la bley rosak..
bukan nyer 10 tahun dulu punyer barang kan..
last2 mujur ada sorang staff Haier tu paham..
sebabnyer dia breastfeed anak dia..
so dia janji akan cepat kan segala proses pertukaran dan penghantaran..

dua hari lepas tu deep freezer pon sampai..
memang seronok sangat-sangat sebab Haier hantar yang baru dan yang lebih BESAR..
muler-mule tak caye sebab ayie yang cakap..
mane la tahu dia saje nak men2 kan afie..
kat opis memang tak sabar rase nak balik umah ni..
Alhamdulillah sekali lagi..
memang lagi besar dari yang aritu kitorang beli kot..
sah ayie tak tipu afie..hehee..


sangat-sangat puas ati..



chest freezer BD-200G

HAIER

pandangan dari atas

luas kan..?

safety lock
 
freezing control

muat lagi ni..ada sape2 nak tumpang..?



NI KALAU TAK RAJIN JUGAK PUMP TAK TAU LA..
JANGAN JADIKAN ALASAN PETI AIS TAK MUAT SAMPAI TAKMO PUMP..
HOKEYY..!!



"..SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMAHNYER
ALHAMDULILLAH.."















Tuesday, 24 July 2012

6 bulan sudah..


16 Julai lalu genap anak kesayangan mama n papa nie 6 bulan..memang mama tak sabar nak bagi Zarra Qhyriena solid food..hehe..mane taknyer si nenit mama nie pantang tengok orang makan..sampai melopong mulot tue siap buat macam dia pulak yang telan makanan..kalau tengok memang kecian..

Sebenarnyer nak tunggu Zarra sampai 6 bulan ni bukan senang tau..tekanan nyer biler semua orang asyik suwoh mama bagi Zarra makan..Eiiushh..mane boley makan baby bawah 6 bulan..orang dulu2 memang mane kisah kan..semua bagi jer tak kire anak tu berapa bulan..
tapi Alhamdulillah kita ni ok jerkan..
Hidup sehat je kan..Toing..toinngg..tenyeh idung sendirik..!!

Sekarang ni afie bagi Zarra makan Nestum yang beras tu dengan biskut sedap Farley's Rusk Original..memang sedap sebab afie dulu suke curik2 makan biskut ni time adik bongsu afie tu kecik..
keep wondered agaknyer biler la afie nie bersikap rajin masakn bubur nasi untuk Zarra Qhyriena..
tunggu weekend bley tak sayang mama..?Mama janji ok..hekhekk..

Biler dah 6 bulan nie, macam-macam perangai anak mama tunjukkan kat mama n papa kan..seronok rasenyer dapat melihat anak membesar depan mata kita sendirik..kadang kala tu perasaan jeles tu ada biler bs @ adik2 ipar cerita aksi Zarra..tapi kira ok la kan membesar sehat bersama famly sendirik dari orang luar kan..pasni lepas raye bs Zarra dah start blaja, mesti hati afie tak syok sebab kene hantar kat pengasuh lain..Alahaii..

Anak mama membesar dengan pelbagai aksi
Layan kan jelah


1st time pandai meniarap..hoorreeyy..!!

takderk gigi lagi..tapi dah pandai gigit..addeehh..

senyum sampai cepet matanyer..

bolat kecik bolat beso..boolaat smuanya..

maen cak-cak ngan mama..

demam tapi still golak besoo..

antara gaya tido dlm buai..pevret mama..muahh2..

saye dah pandai berdiri tau..haiipp..jgn pegang erk..

bersama papa time diner company

saper cakap papa jer bley bwk car..? zarra pon bley tau mama..



kenape setiap kali orang teka ZQ ni baby boy..?