Monday, 15 August 2011

ramadhan vs pregnant

alhamdulillah..afie dapat jugak berpuasa sehingga ke hari ini walaupon satu badan lembik dan muntah tak hingat punye..kalo bab lapar tue toksah cakap la..Tuhan jelar yang tahu..hmm..tapi tak pasti pulak mama nye atau baby nye yang lapar..hehee..

tiap kali perut nie berbunyi mintak diisi, afie mesti pujuk anak n perut nie supaya bertahan sampai buke..Alhamdulillah sampai sekarang afie amalkan pujukan rayu domba sambil mengusap perut nie menjadi..kalau nak ikut kan otak nie memang nak buke je..aritu nurse ada bagitau time mengandung boleh puasa kerana ia tidak menjejaskan kandungan namun mesti INGAT..kalau dah rase pening2,menggigil badan tu n rase nak pitam2 cepat-cepat la buke..ini dikhuatiri akan menjejaskan kandungan..

afie sekarang dah masuk ke trimester ke-2..syukur sekali lagi kerana dapat bertahan dari segala dugaan dan cabaran mengandung sebelum nie..walaubagaimana pon afie terima lagi satu berita yang menguji mental dan fizikal afie sekeluarga..
nak dijadikan cerita 1st checkup di klinik swasta minggu lepas..doc cakap uri afie nie di kedudukan yang rendah dari tempat sepatutnya dengan erti kata lain plasenta previa.risau mengalami sesuatu yang di luar jangkaan..nasihat doc ialah elakkan dari angkat benda berat,takmo lasak sangat dan jgn terlalu banyak bergerak..
Ya Allah..lindungilah kandungan ku ini..
namun afie tetap berharap next check up ada perubahan yang akan mengembirakan kami sekeluarga..

sebagai langkah berjaga-jaga afie sekarang diberikan Obimin dan makan juga Folic Asid, Vitamin B, Ascorbic Asid, Iron dan Vitamin C (ubat gomen)..banyak kan ubat yang afie makan..tapi boley ke..?
dengar-dengar kalo dah makan Obimin tak perlu makan yang lain..takot anak beso..
betul ke..?



sayang anak mama..anak papa jugak..

Friday, 5 August 2011

Ragam 1st trimester

Sepanjang ngandung nie afie memang mabuk loya muntah teruk..
Lapar muntah..makan pon muntah..semuanya serba tak kene je tekak nie..
Memang menyedihkan hari2 afie sebelum nie..lembik semacam..
Bau macam2 pon tak bley..tengok pelik2 pon tak ley..pikir makanan lagi tak boley..
Orang cakap kalau mabuk muntah yang teruk tue insyaallah kandungan baby tue adalah kuat..
Si kecil baru nak menyesuaikan diri bersama mama nyerr..

Tapi ape yang afie makin tak tahan sampai sekarang nie..
tiap kali naek kete pergy n balik kerja mesti kene standby plastik muntah..
Mujur ayie yang drive klo afie yang drive sampai ke sudahla tak sampai rumah..tteeett..
Tak suke naek kereta..
nak naek kapal terbang ke jet pejuang ker..cepat ckit sampai rumah..
selesa dan yang penting tak jam..Memang anti jam.. 
Duush..dusshh..

Walau dalam keadaan lemah camni pon selera makan tetap ada..berselera sungguh la orang cakap..
Berat badan tue jangan cakap la..Of coz la NAIK makk..bulan ke-2 preggy nie terus naek 3.0 KILO..
Caye tak..? 
Bulan ke-3 nie naek 1.4 KILO..Pelik la dokter kat patient dia nie.. 
Nie kira2 amalkan makan cikit tapi kerap..huuaargghh..
Yang pastinya lepas raye nie check up kene minum air gula coz dah suspect KENCING MANIS..!! Ohh..NO..NO..NO..
Sabau jela kan..Tak sanggup nak telan air gula tue..
Raye nie kene control makan tp bley kerk..? 
Nasi impit, kuah kacang, rendang kerang-ayam-daging, lontong, lemang n kuih raye depan mate..
Mesti mau ngap-ngapp..camane tue..?
Pliszz laa..



* dah mula carik nama baby..xcited sangat nie..