Wednesday, 21 December 2011

projek 1 4 3..

hampir sbulan dah afie MC..rase letih badan2 nie..makan tido rehat..tapi yang besh berat badan tak naek..alangkah peliknye malah tersangat la suke..syukur alhamdulillah..kalau time keje tue berat badan naek melonjak2 mendadak2 sampai kne minum air gula..sungguh tak aci..
namenye dh lame bercuti kene la bkerja lebih untuk kuatkan otot n tulang..berkhidmat untuk si kecil nie..satu2 nya cara untuk lenyapkan rase gundah gulana di hati nie..dan juga early preparation kot2 la terbersalin awal..hehee..

antaranya kerja2 membasuh baju si anak..




letey oohh..basuh gune tangan..

kemudian masukkan dalam rak khas untuk si dia..

rak pertama

baju tak banyak pon lagi..

rak kedua cume ada mosquito net..hehe..

rak bawah sekali barang2 bby n tumpang skali mama's stuff

yeaahh..dah ada tilam n bantal..comey x..?
cip2..duckling n fish..

inilah rak baru si kecil..
RM199.00 only at Ikea..


p/s I LOVE U : pengalaman 3hari 2 malam di Hospital Selayang (wad bersalin) memang sesuatu yang baru..
dalam suka ada duka..mama tetap sayang kamu..mmuuahh..

Saturday, 3 December 2011

untukmu sayang..

sekarang kandungan afie dah 32 minggu..minggu nie 2 perkara yang buat afie betul2 terkejut..plasenta previa type3 dan kepala baby tak turun2 lagi..rase nak nanges tau tak..kalau boley afie nak bersalin normal..tak tahu la nak cakap macam mane..tapi yang pasti afie dapat mc 2 minggu bermula 1-14 Dis..lepas tue ape keputusan doc, afie kene turutkan..sape yang duduk wad sbulan sehingga bersalin..?kini afie hanya mampu berdoa..

kay larh..takmo citer sedey2 lagi..arini ayie bawak afie g beli beli barang2 anak..seronok pulak rasenye g memborong kat Pureen  nie..1st time la kata kan..ramai orang n panas tue toksah cakap la kan..tak rugy la kalau berabis kat ctu..saper yang tak berkesempatan nak jejak kan kaki lagi baek la jengok2 esok..masih ada masa lagi..tapi yang tak besh nye afie tak dapat nak amik pic time shopping tue..maap ler teman2..pic hasil tuaian ada ler..hehee..inilah buktinya..


sampai 3 plastik..
jenuh nak bawak balik sebab parking jauh cikit..
susun comey2..
baru nampak kan..
murah tapi ini saje dah 3ratus lebey..
cmne tue..?

bile kire2 balik baju warne pink berkali ganda dari warne hijau,biru n oren tue..ada ke patut sebabnye sampai sekarang jantina baby kami pon tak pasti lagi..yelah..tiap kali scan asyik nyorok2 jerk..malu2 meow2 gitu kot anak mama nie..

Maternity & Children Expo aritu pon tak dapat beli banyak..duk asyik dengar orang promote barang dorang mane nak dapat beli barang sangat kan..nak jalan pon macam sipot sebab ramai sangat orang time..bile nak memilih tue dapat capai cikit2 jerk..aduih..cedeynye..

ini sahaja yang mampu dirembat kat maternity & children expo..
sob..sob.. :(


{{rase nak pergy beli barang baby kat Sogo pulak la..tengah sale kan..hehe..jom kita sambung shopping lagi..sape nak itot..?blanje sendirik2 la yerk..}}

Saturday, 12 November 2011

D.I.Y : bitty booties

rase seronok pulak bile tengok kasut comel2 hasil buatan liyana ,ekin dan heatherbailey..
tumpang lalu yerk..mohon izin tiru idea korang..  :)
teringin pulak nak buat untuk yang tercomeyl nie..

ada barang boley la buat..




1st : tekap contoh saiz ke atas kain felt dan gunting ikut garisan yang dilakarkan tadi




2nd : bentukkan kain itu tadi mengikut garisan dengan jarum peniti (bagi yang tak xpert cam afie nie) dan jahit semua cantuman tersebut

 
jahitan kia pada tapak kasut

jahitan insang pari pada atas kasut 

3rd : selesai menjahit terbalikkan felt tue dan ia akan berubah menjadi..

taraa..

*
*
*




4th : sesi kreatip sendirik

ribbons

fancy buttons
lastly






tibe-tibe pulak ada yang merah..hehe..





* still tak tahu gender baby..so buat jelar semua kaler pasni.. :) LOVE U DEAR..

Sunday, 30 October 2011

kasih sayang mama

entry sebelum nie afie ada story pasal berat badan yang naek mendadak..ape lagi doc mesti swoh minum air gula..n now afie still lagi kene minum air gula untuk kali kedua..1st dulu result ok 4.7 saje..2nd time pasni tak tahu la sebab 2 minggu nie asyik makan coklat dan es kelim magnum almond baru tue..sedap sangat la kan..dalam peti ais still ada stok 4 batang es kelim magnum..setiap hari mesti makan satu..tunggu jelah check up next week..berserah n redhoo..ngeeerieee..

KASIH & SAYANG MAMA
23 weeks
"..still placenta low lying.."

kaki sayang mama
kepala sayang mama

tulang belakang sayang mama

perut sayang mama



"rasenye tak terkata bile dapat lihat sayang mama yang semakin aktif dan besar dalam perut nie..lagi 3 bulan je perasaan sebagai mommy 2 b itu akan berakhir..even lepas nie tak dapat rase tendang2 atau ketuk2 manja dari sayang mama dalam perut nie tapi mama dapat ciom n peluk2 sepuas ati lepas bersalin nanti..sayang mama ada depan mata mama secara live..!! syoknyer..!!  sungguh mama tak sabar sayang nantikan waktu itu..nanti kita sama2 berusaha yea sayang..moga2 senang mama nak lahirkan sayang mama nie.."


sayang papa mama nie boy ke gurl erk..?

Monday, 15 August 2011

ramadhan vs pregnant

alhamdulillah..afie dapat jugak berpuasa sehingga ke hari ini walaupon satu badan lembik dan muntah tak hingat punye..kalo bab lapar tue toksah cakap la..Tuhan jelar yang tahu..hmm..tapi tak pasti pulak mama nye atau baby nye yang lapar..hehee..

tiap kali perut nie berbunyi mintak diisi, afie mesti pujuk anak n perut nie supaya bertahan sampai buke..Alhamdulillah sampai sekarang afie amalkan pujukan rayu domba sambil mengusap perut nie menjadi..kalau nak ikut kan otak nie memang nak buke je..aritu nurse ada bagitau time mengandung boleh puasa kerana ia tidak menjejaskan kandungan namun mesti INGAT..kalau dah rase pening2,menggigil badan tu n rase nak pitam2 cepat-cepat la buke..ini dikhuatiri akan menjejaskan kandungan..

afie sekarang dah masuk ke trimester ke-2..syukur sekali lagi kerana dapat bertahan dari segala dugaan dan cabaran mengandung sebelum nie..walaubagaimana pon afie terima lagi satu berita yang menguji mental dan fizikal afie sekeluarga..
nak dijadikan cerita 1st checkup di klinik swasta minggu lepas..doc cakap uri afie nie di kedudukan yang rendah dari tempat sepatutnya dengan erti kata lain plasenta previa.risau mengalami sesuatu yang di luar jangkaan..nasihat doc ialah elakkan dari angkat benda berat,takmo lasak sangat dan jgn terlalu banyak bergerak..
Ya Allah..lindungilah kandungan ku ini..
namun afie tetap berharap next check up ada perubahan yang akan mengembirakan kami sekeluarga..

sebagai langkah berjaga-jaga afie sekarang diberikan Obimin dan makan juga Folic Asid, Vitamin B, Ascorbic Asid, Iron dan Vitamin C (ubat gomen)..banyak kan ubat yang afie makan..tapi boley ke..?
dengar-dengar kalo dah makan Obimin tak perlu makan yang lain..takot anak beso..
betul ke..?



sayang anak mama..anak papa jugak..

Friday, 5 August 2011

Ragam 1st trimester

Sepanjang ngandung nie afie memang mabuk loya muntah teruk..
Lapar muntah..makan pon muntah..semuanya serba tak kene je tekak nie..
Memang menyedihkan hari2 afie sebelum nie..lembik semacam..
Bau macam2 pon tak bley..tengok pelik2 pon tak ley..pikir makanan lagi tak boley..
Orang cakap kalau mabuk muntah yang teruk tue insyaallah kandungan baby tue adalah kuat..
Si kecil baru nak menyesuaikan diri bersama mama nyerr..

Tapi ape yang afie makin tak tahan sampai sekarang nie..
tiap kali naek kete pergy n balik kerja mesti kene standby plastik muntah..
Mujur ayie yang drive klo afie yang drive sampai ke sudahla tak sampai rumah..tteeett..
Tak suke naek kereta..
nak naek kapal terbang ke jet pejuang ker..cepat ckit sampai rumah..
selesa dan yang penting tak jam..Memang anti jam.. 
Duush..dusshh..

Walau dalam keadaan lemah camni pon selera makan tetap ada..berselera sungguh la orang cakap..
Berat badan tue jangan cakap la..Of coz la NAIK makk..bulan ke-2 preggy nie terus naek 3.0 KILO..
Caye tak..? 
Bulan ke-3 nie naek 1.4 KILO..Pelik la dokter kat patient dia nie.. 
Nie kira2 amalkan makan cikit tapi kerap..huuaargghh..
Yang pastinya lepas raye nie check up kene minum air gula coz dah suspect KENCING MANIS..!! Ohh..NO..NO..NO..
Sabau jela kan..Tak sanggup nak telan air gula tue..
Raye nie kene control makan tp bley kerk..? 
Nasi impit, kuah kacang, rendang kerang-ayam-daging, lontong, lemang n kuih raye depan mate..
Mesti mau ngap-ngapp..camane tue..?
Pliszz laa..



* dah mula carik nama baby..xcited sangat nie..

Wednesday, 20 July 2011

alamak..baru nak update..!!

rindu rasenye nak update blog namun afie tidak berkesempatan..tetapi semua post kengkawan afie tetap setia membaca..lagi menambahkan kerinduan pada blog sendiri..
Alhamdulillah majlis 30/4 dan 1/5 lalu semua berjalan dengan lancar dan sederhana..
selamat diijabkabulkan dan rasanya semua berpuas ati dengan dewan yang kami pilih (Pusat Komuniti Bukit Damansara) dan terutama sekali makanan oleh GZAM Katering yang dijamukan untuk para tetamu yang hadir memeriahkan hari bahagia kami..syukur sekali lagi..terima kasih pada Butik Sirih Junjung atas baju,pelamin yang cantik..MUA yang best..Fotographer yang sporting..Alhamdulillah..
afie tak sempat update lagi wedding afie n ayie lagi kan..kann..kannn..tak mau citer much2 la..moga kalian terhibur dengan picas di bawah..



make up untuk nikah..simple but nice.. :)
ayie..debar2 ke..? macam tak jerk.. :p
ohhh..inai ku..
sayang ibu..
kasih ayah..
salam sambil sengeh2..isk..malu lar..
berdua dulu yerk..
1 family + 1 family = 2 famousleys
suke sangat la wat aksi sorang2 kan..
ada kisah disebalik pic ini..hahahaa..
 purple pink.. loike..
black red..aauwww..
"wajib bersongket.." kata ibu..
3 bulan dah berlalu..sekarang persiapan untuk menjadi mama n papa pulak..tunggu next entry la pulak yea..

ooo..i do..i do..i do..

Sunday, 8 May 2011

bunga manggar

ilham bunga manggar nie dari kenduri member yang kat Johor tahun lepas..memang semangat la kan nak buat sorang-sorang..tapi nenek ku yang begitu rajin untuk membantu..akhirnye siap pada waktunye..yeaahh..


gula-gula, lidi y belom pakai la erk..n pelekat..
lilit-lilit kan saje..



bile cikit nampak cmnie la kan..

banyak-banyak dah..
siap dah semua..

sukenye..!!

Tuesday, 19 April 2011

kita berdua duduk di situ..

minggu nie rase lapang sikit kepala cik afie..alhamdulillah..

baju dah dapat 4 pasang bubuh siap-siap dalam almari..sepasang je lagi minggu ni baru boley amik..fuuhh..lega rasenye..kalau boley ngan mak andam sekali nak simpan dalam beg n bawak balik umah..

draft untuk mini pelamin dan pelamin dewan pon siap jugak..harap2 ape yang cik afie idam-idam kan dapat direalisasikan..walaupon tak sehebat pelamin di luar sane tue tapi moga-moga ianya cantik dan indah untuk tatapan tetamu yang hadir..

tak terlambat lagi untuk edit2 draf pelamin nie kan..? hmm..(gatal beno jari nie..)




PELAMIN DEWAN

idea asalnye

lukisan cik afie sendiri..buyuknye..


tup

tup


berubah..!!
dengan hasil jemari Mr Lee..

..i loike..


PELAMIN MINI


dan sesungguhnya
kami tak sabar nak tengok yang real..
 

can't wait for next week..  :p